Täysjyvät: Miksi vilja säilyy jyvinä ja miksi kannattaa jauhaa vain kerralla tarvittava määrä?

Vehnänjyvän pitkittäisleikkaus

Kuvan esittämä 7-kerroksinen rakenne säilyttää ja suojaa jyvän vitaaliaineet niin kauan kuin kuori on ehjä. Siksi jyvä tulisi rikkoa vasta silloin kun sitä todella tarvitaan. Esim. B-ryhmän vitamiinit ovat joko herkkiä tai erittäin herkkiä hapen ja valon vaikutukselle. Kaikelle rasva-, proteiini- ja hiilihydraattiaineenvaihdunnalle tärkeitä B-ryhmän vitamiineja tarvitaan myös kivennäis- ja hiven-aineiden imeytymisen varmistamiseksi.

Kuori sisältää runsaasti valkuaista, rasvaa, kivennäisaineita, hivenaineita, B-vitamiinia ja kuituja. Viljan jyvän rakenne on lähes sama kaiken tyyppisillä viljoilla. Tarkastelkaamme vehnää. Piirustuksesta huomaa, että jyvää peittää sarja kasviskuitupäällysteitä, lesekerros, joka muodostuu siemenen ulkopuolisesta katteesta ja endospermia, ydinosaa, peittävästä aleuronikerroksesta. Endospermi muodostuu proteiineista ja hiilihydraateista, sen tehtävä on huolehtia siemenen vararavinnosta. Alkio on jyvän herkin osa, embrione, itävä osa, josta suotuisissa olosuhteissa muodostuu uusi kasvi.

Alkio sisältää B-ryhmän vitamiineja, A- ja E-vitamiinia, tyydyttymätöntä rasvaa ja proteiinia. Jyvän lesekerros sisältää runsaasti B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita ja proteiinia. Jalostusprosessin aikana, vehnän muuttamisessa jauhoksi, lese- ja aleuronikerrokset poistetaan ja jäljelle jää ainoastaan endospermi, jyvän valkuainen, jyvän ydin, joka tuottaa ravintoa kasvavalle siemenelle. (Endospermi sisältää tärkkelystä, proteiinia ja joitakin B-ryhmän vitamiineja.) Tällaisesta prosessista seuraa etuja, mutta myöskin ongelmia. Pahin ongelma on hävikki, joka koskee suurta joukkoa tärkeitä ravintoaineita (kivennäisaineet, hivenaineet, vitamiinit, rasvat), jotka ovat tässä jyvän arvokkaassa kuoriosassa ja jotka ovat elintärkeitä elimistöllemme.

Ravinteiden hävikki valkojauhoa tehtäessä: B1 vitamiinista (tiamiini) poistuu 97 %, B6-vitamiinista (pyridoksiini) 94 % ja B3 vitamiinista 88 %, kivennäis- ja hivenaineista pii poistuu 98 prosenttisesti, kromi vähenee 87 - 90 %, rauta ja sinkki 87 - 90 %, magnesium 80 - 90 %, mangaani lähes 90 %, kalium 77 - 80 %, kalsium 60 - 70 %, fosfori 75 - 80 % ja kuidut 70 - 80 %. Alkion poistamisen myötä E-vitamiini poistuu kokonaan.

Valkojauhot säilyvät pidempään, mutta voi kysyä, mitä säilyttämisen arvoista valkojauhoissa on? Kuluttajalle ei tarjota edes mahdollisuutta saada olennaisia ravintoaineita luonnon tarkoittamassa tasapainoisessa kokonaisuudessa, vaikka viljan säilyttäminen jyvinä ratkaisisi kaikki nämä ongelmat. Toisin sanoen, mikään käytännön syy ei pakottaisi menettelemään tällä hetkellä totutulla tavalla. Ainoastaan elintarviketeollisuuden ja elintarvikekaupan etu puoltaa tätä menettelytapaa ja tämän menettelytavan seurauksista luonnollisesti pääsee sitten hyötymään myös lääketeollisuus ja koko lääkintäsektori. Etu on kuitenkin koko yhteiskunnan kannalta hyvin lyhytnäköinen. Elintasosairaudet lisääntyvät suorastaan räjähdysmäisesti. Sairastaminen käy kalliiksi. Itse aiheutettu sairastaminen tuntuu lisäksi äärettömän tyhmältä, vastuuttomalta ja kalliilta. Jos tankkaa itsensä yllämainitunlaisella, mahdollisimman kehnolla polttoaineella (oktaaniluku olisi n. 10), voi nykykäytännön mukaan edelleen mennä yhteiskunnan ylläpitämään hoitolaitokseen ja kehottaa laittamaan itsensä kuntoon. Autonsa tankin väärällä polttoaineella täyttänyt tai virhevoitelun tehnyt maksaa kuitenkin seuraukset itse siitäkin huolimatta, että jopa jäteöljy autoon olisi monin verroin parempaa kuin köyhdytetyt hiilihydraatit ihmiselle.

Vesiliukoiset vitamiinit
B-ryhmän vitamiineja on kahdeksan, jokaisella on omat tehtävänsä, mutta ne kaikki ovat suorastaan välttämättömiä tehokkaalle aineenvaihdunnalle. B-ryhmän vitamiinit yhdessä entsyymien eli ruokaa pilkkovien proteiinien kanssa muuttavat hiilihydraatteja ja rasvoja elimistön polttoaineeksi. Ne ovat myös välttämättömiä hermoston ja immuunijärjestelmän toiminnalle. B-vitamiinit eivät koskaan esiinny luonnossa eristettyinä vaan yhtenä kokonaisuutena. Siksi esim. B3 vitamiinin erillinen nauttiminen jonkin ongelman hoitoon ei auta lainkaan. B-ryhmän vitamiineista hyötyvät ennen kaikkea hermosto, lihakset, ruuansulatuselimistö, iho, hiukset, silmät suu ja maksa.

Ikävä kyllä kärsimme lähes kaikki "puhdistettujen" elintarvikkeiden (kuolintarvikkeiden) vuoksi B-vitamiinien puutostilasta. B-ryhmän vitamiinit ovat viljan kuorikerroksessa ja alkiossa, jotka raffinoinnin yhteydessä poistetaan ja laitetaan eläinrehuun, jolloin syömässämme valkojauhossa ei ole käytännöllisesti katsoen mitään syömisen arvoisia luonnollisia aineita jäljellä. Vitamiinipulasta seuraa erilaisia oireita aina depressioon ja ummetuksesta vaarallisesti kohonneisiin kolesteroliarvoihin saakka. Voidaan sanoa, että aineenvaihduntaan vaikuttamalla B-vitamiininpuutos voi aiheuttaa kaikkia mahdollisia ajateltavissa olevia vaivoja tai sairauksia. Valkojauhon, sokerin, makeisten tai makeutettujen juomien käyttäjä uhraa loputkin B-ryhmän vitamiinien varantonsa. Valkoisen jauhon käyttö ja valkoisen sokerin lisääminen leipiin tai muihin tuotteisiin pakottaa kehon kuluttamaan omia vitamiini-, kivennäis- ja hivenainevarastoja.

Puuroannosvariaatioita

 
 

Juuri jauhettu kokojyväjauho - tärkeä tekijä terveydellesi
Ravinnon ja terveyden tai sairauden yhteys
Viljan surullinen matka täysjyvästä tyhjäksi jauhoksi
Kasviskuitujen tärkeä merkitys useiden sairauksien ehkäisyssä
Parhaat luonnolliset vitamiini-, kivennäis- ja hivenainelähteet kehollesi
Ravinto ja lääketiede
Et ole ainoastaan sitä mitä syöt!
Osttiroler-viljamyllyt koti- ja ammattikäyttöön
 
 
ENERGIANSÄÄSTÖ OY

Jantoniementie 167,   08350 LOHJA

019-338164   /   0500-316119
aro@energian.net